Stamppot met andijvie


stamppot met andijvie is een oud Hollandse klassieker

tip ! Kliekje stamppot over? heeft u even geluk ! Gewoon goed afgedekt bewaren in de koelkast. De volgende dag smaakt hij nóg lekkerder. Vooral als je de stamppot even opbakt met een klontje boter in de koekenpan. Dat geeft van die heerlijke bruine korstjes. Lekker op de boterham, als lunch!

Ingrediënten

  • 100 g spekjes, in blokjes
  • 400 g kruimige aardappelen, in blokjes
  • 100 ml melk
  • 20 g roomboter
  • 300 g verse andijvie, in smalle reepjes
  • snufje nootmuskaat

bereiden

Bak de spekjes in een anti-aanbak koekenpan tot ze goudbruin kleuren en het meeste vet eruit gesmolten is. Bewaar het spekvet en de spekjes.

Kook de aardappelen gaar in ca. 20 minuten.

Verwarm de melk in een pannetje, voeg toe aan de aardappelen en stamp tot een smeuïge puree. Voeg een klontje boter toe, roer de andijvie erdoor en de helft van de spekjes met het spekvet. Laat 5 minuten doorwarmen op het vuur; niet te lang want de andijvie moet knapperig blijven. Niet te kort, want koude stamppot is niet lekker. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Schep over in een wijde schaal en bestrooi met de rest van de spekjes. Serveer met gebakken saucijsjes of braadworst. Voeg aan het braadvet een scheutje water, zout, peper en een scheutje ketchup toe voor een lekkere jus. Geef er mosterd bij.

Eet smakelijke !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *