Zuurkool stamppot

Zuurkool stamppot

Stamppot zuurkool is een heerlijke oer Hollandse maaltijd en is makkelijke te berijden.

Zuurkool stamppot is een heerlijke maaltijd om lekker te varieren.Het leuke van zuurkool is ook dat je er makkelijk een zomervariant van kan maken. Met wat fruit erdoor smaakt het ook prima op lome zome zomerdag. Het onderstaande recept is wederom het basis recept. Leef je uit met groente en fruit om er een lekkere variant van te maken.

 

Ingredienten:

  • 500 gr. zuurkool
  • 500 gr. aardappelen (kruimig)
  • 1 hele rookworst
  • 250 gr. spekjes
  • 1 dl. melk
  • 100 gr. roomboter
  • peper en zout

Hoe maak je zuurkoolstamppot?

  • Stap 1 – De aardappels schillen in in even grote stukken snijden.
  • Stap 2 – Doe de aardappels in een pan met water en een flinke snuf zout en zet de pan op het vuur. De rookworst kan er gewoon boven op.
  • Stap 3 – De zuurkool zet je op het vuur in een andere pan met een beetje extra water.
  • Stap 4 – In 20 tot 25 minuten gaar koken.
  • Stap 5 – De spekjes bakken in een koekenpan.
  • Stap 6 – De aardappels en de zuurkool afgieten en door elkaar stampen.
  • Stap 7 – 50 gram boter en de melk toevoegen en weer een beetje stampen.
  • Stap 8 – De uitgebakken spekjes door de zuurkool roeren.
  • Stap 9 – Met de overgebleven boter, het vet van de uitgebakken spekjes en een kopje water maak je een lekkere jus. (of je gebruikt jus uit een pakje)
  • Stap 10 – De rookworst in stukken snijden
  • Stap 11 – Aan tafel!

Nou, dat gaat wel lukken toch?

Varianten met zuurkool

Zuurkool kan je echt 1000 manieren maken. Het recept hier boven is zo’n beetje de basis maar je kan heel veel dingen toevoegen om de zuurkool extra lekker maken.
Bij zuurkool zijn veel zoete soorten fruit heel lekker, denk eens aan ananas, of voeg eens een paar stukjes perzik toe. Perzik staat ook heel mooi qua kleur. Rozijntjes zijn ook vrij standaard om je zuurkool te pimpen.
Bij het uitbakken van de spekjes kan je ook nog een rode paprika meebakken.
In plaats van spekjes kan je ook gerookte kip toevoegen, is iets beter voor de slanke lijn.
Er bestaan ook heel veel ovenschotels met zuurkool. Later zal ik daar wel eens aandacht aan besteden in een blogje.

Meer over zuurkool


Zuurkool is gesneden witte kool die door de inwerking van melkzuurbacteriën geconserveerd is. Zuurkool is zeer lang houdbaar. Vroeger kregen zeelieden vaak scheurbuik door het tekort aan vitamine C. Met de zuurkool behoorde dit probleem tot het verleden want er zit veel vitamine C in zuurkool. In rauwe zuurkool zit meer vitamine C dan in sinaasappels!

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *